Flerbørnsdagplejen Solstrålen
Solstrålen er en flerbørnsdagpleje, som ligger i hjertet af Vesterbro. Vi har eksisteret ca. siden 2004.
Vi er normeret til 8 børn og 3 fastansatte voksne. To på 37 timer/uge og én på 30 timer/uge. Derudover har vi en tilsynsførende pædagog, som vi sparer med ift. vores pædagogiske arbejde med børnene, og som har tilsynspligt.
Vi har også 2 fastansatte vikarer, som vi deler med 7 andre flerbørnshuse.
Vi har til huse i en lejlighed, i stueplan, på Estlandsgade 4. Lejligheden består af, stue, køkkenalrum, garderobe, puslerum, toilet og vaskerum.
Vi har udsigt til Litauens Plads, hvor der i børneperspektiv, foregår mange spændende ting; hunde der luftes og leger, fuglene der gør ophold på pladsen, fejemaskinen og skraldebilen der kører forbi, og børnene fra skolen der spiller fodbold og leger, og så kan vi også følge med i årstidernes skifte.
Vi har en lille aflukket asfalteret gård, hvor vi har lidt legeredskaber, og hvor børnene, indtil de er 2 år, sover middagslur i barnevogne.
Vi har desuden brugsret til bolig i Kareens gård, et par gange om ugen. Her er der store træer, græsarealer, sandkasse, gynger og masser af bænkebidere og regneorme.
Ellers går turene til de kommunale legepladser, og alt hvad byen ellers byder på af rekreative områder.
Traditioner
Hvert forår, har vi tur til bondemand Lars på Barresøgård, som ligger i Lynge. Dette er et helt fantastisk sted med dyr, naturlegeplads, hjemmebagt brød, sang og harmonikamusik.
Dagplejedagen, som er et landsdækkende arrangement, og har forskellige temaer fra år til år. Dette er for forældre, børn og dagplejere.
Jule forældrehygge, hvor vi hygger med æbleskiver, kreerer juledekorationer, og ikke mindst, hvor I forældre og har mulighed for at møde hinanden i en rolig stund.
Derudover er der et stort forældremøde, med foredragsholder, samt valg til forældrebestyrelsen, hvis man har lyst til dét.
Kosten
Vi følger Sundhedsstyrelsens, dagplejens og Københavns kommunes kostpolitik (nærmer info. Kan man læse på deres hjemmesider). Størstedelen af kosten er økologisk.
Vi har mulighed for at tage særligt hensyn til børn med fødevareallergi, eller hvis man, af religionsmæssige årsager, skal undgå specifikke fødevarer.
Solstrålens værdigrundlag
I Solstrålen arbejder vi ud fra bevidstheden om, at empati, nærhed, omsorg, tryghed og tålmodighed, er af afgørende betydning for det lille barn og dets udvikling. De første 1000 dage af et barns liv, er grundlæggende for, hvordan barnet vil opfatte sig selv, og møde verden, resten af livet.
Vi vil, at Solstrålen skal være det næstbedste efter hjemme, hvorfor vi bestræber os på at være et sted med en kærlig, krammende, hjemlig og af slappet atmosfære, uden for mange begrænsninger for det enkelte barn.
Barnet skal opleve sig forstået, set og accepteret, som individ og i fællesskabet. Således, at de udvikler selvværd, selvtillid, empati, sociale kompetencer og respekt for andre. Dette udvikler de ved at være en del af et fællesskab, og gøre sin erfaringer via leg alene og i fællesskabet – f.eks. ved medbestemmelse og tur-tagning.
Vi tager altid udgangspunkt i det enkelte barn og dets personlighed - set i forhold til, hvilke krav vi stiller, og hvordan vi bedst kan støtte det enkelte barn i at udvikle forskellige kompetencer. Vi hjælper barnet til en sund og alsidig udvikling, både på det personlige, sociale, sproglige og motoriske plan.
Vi arbejder med ”Nye styrkede Lærerplaner” og bruger ”Læreplanstræet” som pædagogisk redskab til at tilrettelægge og reflektere over vores praksis (Læreplanstræet.dk). Dette giver os en pædagogisk bevidsthed, i forhold til at tilbyde børnene de bedst mulige rammer til at udvikle sig i – og altid med udgangspunkt i det enkelte barn. Læreplanerne er en del af dagtilbudsloven. De hjælper os med at synliggøre, og reflektere over vores praksis – en bevidstgørelse af det pædagogiske arbejde.
Den sproglige udvikling styrkes i fællesskab med de andre børn, samt med os voksne som medspiller og som guide.
Dette gøres via dialogisk læsning, sang, rytmik, leg, motorik(baner), på ture, og i hverdagssituationer generelt.
Vi sætter ord på børnenes følelser, samt stort set alt hvad vi og børnene ser og gør. Vi er nysgerrige sammen med børnene.
Den motoriske udvikling styrkes ved, at børnene får mulighed for at øve sig, både fin og grov motorisk. Dette gøres f.eks. via tumlelege på madras, med Bobles redskaber, på legepladsen, af og påklædning, finmotoriske aktiviteter.
Vores dagligdag består af mange rutiner. Børn elsker rutiner – det gør dem trygge, og klar på nye udfordringer. Vi er ude, så meget, som det danske vejr tillader – så rigtig mange heldagsture om sommeren, hvor vi ”slår lejr” i parker. Og mindre efterår/vinter, hvor vejret er mere ustadigt.
Vi handler ind med børnene, og de er, i det omfang de har lyst til det, med til at dække bord, og følger med i madlavningen.
Bamseven
Vi er en del af Mary Fondens ”antimobbeprojekt” ”Bamseven”. Hvert barn får en ”Bamseven” når de starter i Solstrålen. Vi bruger især, den lille Bamseven, som en trøst, når barnet er ked af det, her er de lidt større børn rigtig gode til at komme med trøstebamsen, til den lille ven der er ked af det. Vi bruger den også som en puttebamse, når det er sovetid. Så mange af børnene putter både med deres egen bamse samt Bamseven. Men Bamseven kan bruges i mange forskellige aktiviteter.
Forældresamarbejdet
Vi vægter samarbejdet og dialogen med vores forældre meget højt. Vi er åbne og ærlige, for at sikre barnets trivsel – også når tingene er lidt svære.
Det hedder sig, ”at barnet skal kunne følge en hverdag i dagplejen”.
Det er os voksne i Solstrålen, der vurderer, om barnet er klar til en dag i dagplejen. Har barnet feber, så bliver barnet selvfølgelig ringet hjem, men man kan også blive ringet hjem, hvis man bare har en rigtig ”øv” dag.
Man kan altid bede om en samtale, hvis man synes behovet opstår.
De voksne i Solstrålen
Vi er 3 kvinder med mange års erfaring indenfor det pædagogiske felt.
Vi har arbejdet sammen i Solstrålen i en del år, og synes selv vi har et sundt, og humoristisk samarbejde, som vi håber man kan mærke når man træder ind i Solstrålen. Og vi er slet ikke i tvivl om, at det forplanter sig i børnegruppen, og bidrager til god trivsel.
Vi mener selv, at vi har et meget højt fagligt niveau, og vi har efterhånden en meget bred vifte af kurser og certificeringer.
Kurser
*ICDP kursus (”International Child Development Program” – relations kursus.) *Sansemotorik kursus *Børns kompetenseudvikling (0-5 år) *For tidligt født kursus **Innovation og Idéudvikling *Leg med sprog *Dokumentation og evaluering af pæd.arbejde *Kommunikations- og samarbejdskursus * De 7 intelligenser/kompetencer *Mary Fondens – Fri for mobberi *Mozart effekten *Naturkursus *Løfteteknik *Dagplejens grundkursus *Mad- og ernærings kursus *Levnedsmiddel kursus *Førstehjælp og brandkursus.
De ansatte i Solstrålen
Heidi: Sjællænderen.
-Uddannet farvehandler i 1983, med egen butik fra 1986-1991.
-Integreret institution fra 1991-2007.
-Flerbørnsdagplejen Solstrålen fra 2007-?
Privat status: Gift, har 2 drenge og 2 børnebørn.
Helen: Jyden.
-Uddannet i tøjbutik.
-Dagplejer i eget hjem, i Kolding kommune 2005-2013.
-Flerbørnsdagplejen Solstrålen fra 2013-?
Privat status: Gift, har 2 drenge.
Anne-Louise: Bornholmeren.
-Uddannet pædagog fra Ballerup Seminarium- idræts linien i 2000.
-Integreret institution fra 2000-2003.
- Bosted for udviklingshæmmede fra 2003-2006.
-Flerbørnsdagplejen Solstrålen fra 2007-?
Privat status: Gift, 3 børn, 1 dreng og 2 piger.
Kig forbi, hvis I er blevet nysgerrige.